Afdrukken

Tips van Marry

Een aantal van Marrys tips die ze gaf tijdens een lezing op 25 maart in het Toon Hermanshuis in Amersfoort:

  • Biogarde, kefir, (zuur)kool en zuurdesembrood bevatten bacteriën die goed zijn voor een gezonde darmflora. Onze darmen spelen een essentiële rol in ons immuunsysteem.
  • Gemalen zaad (psylliumzaad) van de plantago ovata, een uitheemse weegbreesoort, is uitzonderlijk goed voor onze darmen dus voor onze weerstand. Het is ook wel bekend als psylliumzaad.
  • Gemalen kikkererwten zijn erg vezelrijk, wat ook weer gunstig is voor de darmflora. Gecombineerd met daslook, kurkuma, zwarte peper, kaneel, komijn, koriander en andere gezonde kruiden vormen ze een smakelijke, supergezonde snack die rijk is aan magnesium, kalium en selenium. De bezoeker van deze avond werden er door Marry op getrakteerd. .
  • Vlierbessen hebben een antivirale werking en helpen dus ons immuunsysteem een handje bij het elimineren van indringers. Zelfgemaakte vlierbessensap die goed is verhit, kan je heel lang goed houden zodat je er vrijwel het hele jaar van kunt profiteren.
  • Witte thee is de champagne onder de thee. Afgezien nog van de bijzondere smaak heeft het als groot voordeel dat er nauwelijks looizuur in zit.
  • Johannesolie (van sint janskruid) is een echte aanrader. Het maakt ons extra ontvankelijk voor vitamine D en die is van vitaal belang voor onze weerstand. Niet gebruiken in combinatie met synthetische antidepressiva omdat het dan stapelt. Sint janskruid is namelijk zelf ook effectief tegen depressies (als Hyperiplant zelfs een wettelijk geregistreerd geneesmiddel).
  • Iedereen zou eens per jaar een kuurtje met mariadistel moeten ondergaan. Het is in staat om het leverweefsel in goede conditie te brengen.
  • Trek eens thee van bloemen uit uw achtertuin c.q. uit de natuur zoals van bloemen van de gewone distel, paardenbloemen, madeliefjes en de kleine veldkers (in het aprilnummer van Uitzicht gaat Marry nader in op de pinksterbloem).
  • Marry benadrukte nog dat ieder mens anders is en niet iedereen op dezelfde wijze op planten en kruiden reageert. Zo zijn er mensen die niet tegen lookachtige planten kunnen. Voor andere natuurlijke middelen zoals propolis geldt dat ze interactie geven met medicijnen.