Voeding en kruiden voor een gezonde spijsvertering


Rineke Dijkinga1Maar liefst een kwart van alle Nederlanders kampt met een klacht of aandoening aan het spijsverteringsstelsel. Hoewel medicijnen en therapieën in veel gevallen het leed kunnen verzachten, gebeurt het niet zo vaak dat een medicijn de klacht geneest. Het onderdrukt in veel gevallen slechts de symptomen ervan. Stop je ermee, dan keren de klachten terug. Ook wordt meestal niet naar de oorzaak van de klacht gekeken. Duidelijk is in ieder geval dat spijsverteringsklachten in veel gevallen worden veroorzaakt door voeding- en leefstijlfactoren. Dit citaat van de oude geneesheren is dan ook zeker van toepassing als het gaat om het bij de bron aanpakken van spijsverteringsklachten: "als je voeding in orde is zijn er geen medicijnen nodig. En als je voeding niet in orde is hebben medicijnen geen zin".

Gelukkig biedt de natuur ongelooflijk veel voedingsstoffen die de helpende hand kunnen bieden. Denk bijvoorbeeld aan de vele maagzuurondersteunende stoffen die de natuur biedt. Of aan de vele kruiden die de darmtransit verbeteren. Of kruiden die stressverlagend werken op ons 'tweede brein', de darm. Laten we voordat we medicijnen inzetten, waar het kan, gebruikmaken van deze natuurlijke kracht.

Gezondheid en ziekte zijn onlosmakelijk verbonden met de darmen en spijsvertering. "Ziekte zetelt in de darm" is een gevleugelde uitspraak van de oude geneesheren. Daarom meenden zij dat je bij ALLE ziektebeelden de darmen en spijsvertering erbij moest betrekken. Nu, eeuwen later, wordt die stelling weer helemaal omarmd, als je kijkt naar de grote aandacht vanuit de wetenschap: "voeding kan de werking van medicijnen evenaren".

Wat ga je horen?

Tijdens deze dag staan we stil bij voeding en kruiden die kunnen bijdragen aan een gezonde(re) spijsvertering. Bij de volgende thema' staan we uitgebreid stil:

  • 'Niet wat je eet maar wat je verteert, komt je gezondheid ten goede'. Een citaat dat een open deur is. Hoe gezond je voedsel ook is, als je het niet verteert kan het onze gezondheid niet dienen. Er is veel voedsel dat zowel voeding als medicijn kan zijn. Voorwaarde is dan wel dat je zelf de keuken induikt. Snelle, eenvoudige en vooral heerlijke tips hoe je zelf kunt gaan kokkerellen komen uitgebreid aan de orde.
  • Weet wat je eet in tijden van stress! Ruim 60% van de Nederlanders ervaart chronische stress. Chronische stress resulteert in een scala aan ontregelingen van darmen, spijsverteringsorganen en hersenfuncties. Denk alleen al aan verstoring van de maagzuurproductie en de werking van de alvleesklier. Weten hoe je met voeding en leefstijl jezelf optimaal door een periode van chronische stress kunt loodsen, is van groot belang. Zeker omdat depressies, chronische stress en de tekorten die hierdoor ontstaan een duidelijke link met elkaar hebben.
  • Onze darmen en lever spelen een cruciale rol in het afbreken, recyclen en goed omzetten van al onze hormonen. Aandacht voor een gezonde darmflora in relatie tot fysieke en psychisch/emotionele klachten vormt de rode draad deze dag.
  • Onze darmen spelen een prominente rol in het afbreken van (xeno)oestrogenen en toxines. Veel hormonale- en neurodegeneratieve ziekten hebben een link met deze niet-afgebroken stoffen. Hoe zorg je dat darmen en lever optimaal hun ontgiftende taken uitvoeren in een tijdperk waarin we steeds meer van deze stoffen via eten, drinken, lucht etc. binnen krijgen?
  • Vezels, korte keten vetzuren en de gezondheid van onze brein. De laatste stand van zaken omtrent korte-keten-vetzuren komen deze dag aan de orde. Door ze weer toe te voegen aan je eetpatroon doe je iets moois voor zowel je eigen gezondheid als die van de aarde.
    Wat biedt de natuur aan planten, bloemen en kruiden om een darm, een gezonde spijsvertering en een gezond brein te ondersteunen? Op een over(h)eerlijke manier te verwerken in je dagelijkse eten.

Familiedag, verjaardag, etc.

Het is mogelijk om een familiedag, vriendinnendag, zussendag, verjaardag e.d. bij Marry te reserveren met diverse mogelijkheden, bijvoorbeeld een lezing, broodbakken of bloemschikken. Alle mogelijkheden zijn bespreekbaar.  Prijzen vanaf € 12,50 p.p.
Neem voor meer informatie telefonisch contact op met Marrys Bloemen- en Kruidenhuis: (055) 506 13 91

marrys logo 2017
onderdeel van M.C. Foelkel-van Middendorp
Engeland 25, 7361 CS Beekbergen
t 055 506 13 91
Bankrekening: NL78 TRIO 0197776299

Problemen met webshop

Mocht u problemen hebben met het bestellen van producten via de website, dan kunt u altijd Marry een mailtje sturen met uw bestelling, naam, adres en telefoonnummer. 
Wij vragen daarvoor uw begrip. Graag even bellen, mocht u, om wat voor reden ook, haast hebben met uw bestelling. Deze altijd via de mail bevestigen met naam, adres en telefoonnummer.