Skip to main content

Artikel RD 6-08-2018

Kruidendeskundige Marry Foelkel-van Middendorp uit Beekbergen vindt het jammer dat Nederlanders vaak niet-natuurlijke geneesmiddelen slikken. „Half Nederland is chemisch vrolijk. De beste medicijnen staan echter in je achtertuin. Terug naar de paardenbloem en de brandnetel.”

Koffie of thee? Thee maar. Foelkel (69) gaat haar tuin in en komt drie minuten later terug met een handjevol kruiden. Die stopt ze in een pot heet water, om al binnen een minuut een kruidig aftreksel in te schenken.

„Dit is een rondje-door-de-tuinthee”, zegt ze. Daarin gaan zeven kruiden in wisselende samenstelling: „Drie lekkere, drie nuttige en één heilige. Heilig is hetzelfde als helend. Daar komen ook de woorden ”heiland” en ”heelmeester” vandaan.”

Vandaag zijn die zeven bestanddelen venkel, munt en druivenblad als lekkere kruiden, vrouwenmantel, rozemarijn en brandnetel als nuttige, en hartgespan als ‘heilig’ kruid.

De thee smaakt behalve kruidig ook wat bitter. „Dat komt door het hartgespan. Dat is net als de meidoorn een hartversterkend middel”, legt de kruidendeskundige uit. „Bitter in de mond maakt het hart gezond.”

Van sommige geneeskrachtige planten is de werking door de wetenschap bevestigd, van andere door ervaring.

Appelbongerd

Als er één achtertuin is waarin goede geneesmiddelen te vinden zijn, is het wel die van Marry Foelkel uit Beekbergen, bij Apeldoorn. Daar in de buurt groeide ooit Nederlands laatste oerbos, het Beekbergerwoud.

„Na veel te hebben gestudeerd in boeken over natuurgeneeskunde en voedingskunde ben ik hier als het ware weer terug in de appelbongerd van mijn vader. Daar kwam de verwondering bijna vanzelf”, herinnert de eigenares van Marrys Bloemen- en Kruidenhuis zich.

Nu probeert ze die ervaring en de kennis die ze de afgelopen veertig jaar opbouwde over te dragen aan anderen, zowel aan cursisten aan huis als aan studenten van de hogescholen waar ze gastlessen geeft.

Op het ogenblik houdt Foelkel zich veel met voeding bezig. „Laat je voedsel je medicijn zijn. De belangstelling voor voeding is trouwens een verschijnsel met golfbewegingen van tien, elf jaar.”

Slaapmutsje

Ze loopt de volop bloeiende en geurende tuin weer in. Daarin zijn de planten gerangschikt naar hun werking op het menselijk lichaam. „Hier vooraan het slaapmutsje, voor het inslapen, en de passiebloem, voor het doorslapen. De ginkgo is goed voor de concentratie. Dit boompje moest worden verplaatst vanwege een uitbreiding van de cursusruimte en staat nu aan de oostkant van mijn tuin. Daar kwamen de wijzen ook vandaan.”

Meteen ernaast groeien de kruiden voor de longen, onder andere heemst, look en tijm. Vervolgens de bittere hartversterkers. Aan de overkant van het dwarspad staan kruiden tegen maagklachten, waaronder venkel en absint. Kardoen, artisjok en mariadistel zijn goed voor de lever. Van nierproblemen hoeft niemand lang last te hebben als het aantal geneeskruiden daarvoor de maatstaf is: hei, selderij, peterselie, lavas, paardenbloem, kleefkruid, madeliefje...

De lijst is eindeloos. Vrijwel iedere plant bezit geneeskrachtige eigenschappen, met uitzondering van grassen. Spijtig voor koeien in een kruideloos weiland.

Ziekte van Lyme

Tegen vrijwel iedere kwaal is een kruid gewassen. „Deze kaardenbol helpt tegen de ziekte van Lyme”, weet Foelkel. Dat wil niet zeggen dat iemand met een paar keer kaardenbollen eten van zijn problemen af is. Met kruiden moet je de tijd nemen. Bovendien werken niet alle soorten even sterk. „Maar je houdt je lichaam er gezond en in evenwicht mee”, benadrukt ze. „Gebruik niet-doorgekweekte en biologische planten. Die bevatten veel stoffen die het immuunsysteem versterken. Deze helpen zowel plant als mens.”

De brandnetel, „een van de beste geneeskruiden, zuivert de grond én ons lichaam. Het is goed voor de longen, spijsvertering, huid en gewrichten. Het geneesmiddel tegen jeuk door de brandharen van de brandnetel groeit er niet alleen naast, in de vorm van de weegbree, het zit ook in de plant zelf: maak een stengel kapot en smeer het kalkrijke sap op de zere plek.”

Kees van Reenen
06-08-2018

Reformatorisch Dagblad

Familiedag, verjaardag, etc.

Het is mogelijk om een familiedag, vriendinnendag, zussendag, verjaardag e.d. bij Marry te reserveren met diverse mogelijkheden, bijvoorbeeld een lezing, broodbakken of bloemschikken. Alle mogelijkheden zijn bespreekbaar.  Prijzen vanaf € 12,50 p.p.
Neem voor meer informatie telefonisch contact op met Marrys Bloemen- en Kruidenhuis: (055) 506 13 91

marrys logo 2017
onderdeel van M.C. Foelkel-van Middendorp
Engeland 25, 7361 CS Beekbergen
t 055 506 13 91
Bankrekening: NL78 TRIO 0197776299

Openingstijden: maandag t/m woensdag 10.00 - 17.00 uur
donderdag, vrijdag en zaterdagochtend alleen op afspraak!!!

facebook icoon  instagram png instagram png logo 1455

Problemen met bestelling

Mocht u problemen hebben met het bestellen van producten via de website, dan kunt u altijd Marry een mailtje sturen of bellen. Wij vragen daarvoor uw begrip. Graag even bellen, mocht u, om wat voor reden ook, haast hebben met uw bestelling.