In de late zomer en herfst vinden we ze langs de weg: statige planten met hemels blauwe bloemen op een stevige stengel die wel een meter hoog kan worden. Het is de cichorei, ongeschikt voor de vaas, maar zeer geschikt om thuis mee te dokteren. Voor een gezond ‘bakkie troost.
Cichorei is een geslacht uit de composietenfamilie, waartoe ook de witlof behoort. In het eerste jaar maakt hij een mooie bladrozet. In het tweede jaar komt de stengel met de bloemen waar menig dichter de schoonheid van bezongen heeft. Het grote wortelstelsel is de basis voor de cichorei koffie, een bitter bruin drankje dat als vervanging voor koffie kan dienen en een gezonde ontgiftende werking heeft. De geschiedenis van deze wortel is interessant. Belgische boeren bedekten de wortel in de winteropslag met aarde (het zogenaamde inkuilen). Door de warmte ontsproten de wortels met blanke, bitter smakende en knapperige knoppen. En zie daar: de Brusselse lof was geboren. In de rauwkostsalade heeft lof een mooie ontgiftende werking.
De cichorei duikt al vroeg op in de natuurgeneeskunde. De Griekse kruidengeleerde Dioskurides en Karel de Grote zorgden er voor dat hij in de lijst van nuttige en gezondheidsondersteunende planten opgenomen werd. Zo veroverde deze plant een vast plekje in de middeleeuwse kloostertuinen. Cichorei beavat inuline: een oplosbaar maar onverteerbaar koolhydraat en pre-bioticum die de opname vanuit maag en darm van vitamine, minerale zouten, ijzer, magnesium, fosfor,natrium, kalium, coumarines, cellulose, ALA (alfa lynoleenzuur) en LA (linolzuur) verbetert.
Inuline uit de wortel reguleert de bloedsuikerspiegel, bevordert de opname van calcium, stimuleert en ontzuurt de darm en herstelt de darmflora en werkt bovendien cholestrolverlagend. Tegenwoordig wordt de plant aanbevolen bij klachten van de maag, leven, gal, en de milt, vanwege zijn sterk ontgiftende werking. Daarnaast werkt hij bij slapeloosheid en onrust. Tevens maakt het de mens meer stressbestendig en helpt zelfs om weer te herstellen van een burn-out.
Recept: Gevulde cichorei
Ingredienten:
-blaadjes cichorei -1teentje knoflook -1 avocado
-1 rauw bietje -halve appel -1 tl kruiden -iets citroensap -snufje zwarte peper
-Keltisch zout -1 el olie
- Leg de blaadjes op een schaal
- Mix de overige ingredienten met blender of vijzel en maak er een mooie pasta van. Vul de blaadjes met de pasta
